ceturtdiena, 2015. gada 31. decembris

garšīgi un ātri


Lai nesanāktu tāpat kā slavenajā H.Bidstrupa karikatūrā par gatavošanos svētkiem, jau kādu laiku neatņemama saldētavas satura sastāvdaļa ir kārtainā mīkla. Tikai jāļauj vaļa fantāzijai un garšīgas uzkodas var pagatavot stundas laikā. Par saldajām versijām man neprasiet, man pie dūšas labāk iet sāļš. 

Gatavojoties Ziemassvētku pasākumam ģimenes vidū, pēc tam, kad biju sacepusi tradicionālos pīrādziņus, ienāca prātā ideja par pesto standziņām. No brīža, kad izcēlu no saldētavas vajadzīgās sastāvdaļas, līdz brīdim, kad izslēdzu cepeškrāsni nebija pagaājis vairāk par stundu. 

Šodien, atkārtojot eksperimentu, iedomājos, ka šo gadu blogā vajadzētu noslēgt ar kādu garšīgu postu un safotografēju procesu, cerībā, ka kādai no jums šis varētu aiztaupīt kādu stundiņu laika virtuvē... 
Tātad, manā rīcībā bija divas pakas ar Latvijas maiznieka kārtainās mīklas ar 4 plāksnēm katrā un aptuveni 200 gr. pesto. 



Mīklas plāksnes izņēmu no paciņas, un atstāju uz brītiņu atkausēties.
Katru mīklas plāksni izrullēju nedaudz lielāku un plānāku.





Uz vienas plāksnes izlīdzināju apmēram 1 ēdamkaroti pesto un otru izrullēto plāksni uzliku virsū. Ar rokām nedaudz jāpiespiež klāt.





Ar picas nazi, bet tam ne obligāti jābūt picas nazim, sagriezu iegūto plāksni greniski uz pusēm un tad 2-3 cm platos taisnstūrīšos. Katram vidū uztaisīju iegriezumu.



Tālāk ir pirkstu veiklības pārbaudījums - viens taisnstūra gals ir jāizver cauri vidus iegriezumam, lai abas mīklas kārtas savītu kopā un cepoties tās nesāk dzīvot katra savu dzīvi. 

Savirpinātos cepumiņus kārto pannā, apsmērē ar olu un liek cepeškrāsnī. Cep līdz mīkla ir uzcēlusies un virspuse kļuvusi zeltaini brūna. Teorētiski, apsmērēšana ar olu nav obligāta, bet man patīk tas īpašais spīdums, kuru rada ola...

 
 Ja šķiet, ka pirksti nebūs tik veikli, lai tiktu galā ar šāda izmēra mīklas gabaliņiem, plāksnes var nerullēt plānākas un lielākas - vienkārši atkausēto plāksni pārsmērēt ar pesto, otru pa virsu un griež 2 - 3 cm platās strēmelēs. Arī uztaisa iegriezumu vidū un savij kopā, vienu galu izverot cauri iegriezumam. 

Lai jums izdodas! 

Nav komentāru: